JAARSVELD • Bij Huis te Jaarsveld wordt maandag 16 september gestart met het kappen van de bomen (populieren). Het maakt onderdeel uit van het meerjarig herstelplan voor het park en de gebouwen van de buitenplaats.

Na een historisch onderzoek heeft een team van architecten en specialisten samen met de eigenaar een herstelplan opgesteld. De basis hiervan is om Huis te Jaarsveld toekomstbestendig te maken met respect voor de geschiedenis. De uitvoering van het plan vindt grotendeels vanaf 2020 plaats.

Slechte staat
De kap van de populieren gaat daaraan vooraf. Er kan volgens de initiatiefnemers niet langer worden gewacht, omdat de bomen in een slechte staat verkeren. Regelmatig vallen bomen om en breken er takken af. Voor de populieren komen ‘historisch passende laanbomen met een lange levensduur’ in de plaats.

Het kappen is een aanzienlijke klus en wordt uitgevoerd door Weijtmans uit Udenhout, dat is gespecialiseerd in het rooien van bomen.

Open Monumentendag
Tijdens Open Monumentendag op 14 september kunnen de lanen en de tuinen op de voorburcht en het kasteeleiland worden bezocht. Zie voor meer informatie: http://kunstencultuurlopik.nl/open-monumentendag

//het Kontakt
https://www.hetkontakt.nl/regio/krimpenerwaard/208557/bomenkap-bij-huis-te-jaarsveld-in-kader-van-herstelplan