JAARSVELD • Jaarsveld staat dit jaar centraal in de viering van Open Monumentendag in de gemeente Lopik. Er is een programma uitgewerkt rond het thema ‘Kunst en vermaak’, dat aansluit bij het landelijke thema ‘Plekken van Plezier’.

“Het dorp is in 1966 aangewezen als beschermd dorpsgezicht”, weet Dieny Scheffer, voorzitter van stichting Kunst en Cultuur Lopik. “Speciaal dit jaar is dat de bezoekers kunnen genieten van monumentaal groen: de prachtige tuinen op het grondgebied van het voormalig kasteel Veldenstein.”

Podium
Zaterdag 14 september belooft volgens Scheffer een vermakelijke dag te worden: “De opengestelde historische plaatsen vormen een podium voor allerlei ervaringen: muziek, schilders, proeverijen en genieten van prachtige vergezichten vanaf de Lekdijk en de toren van de kerk. De historie komt aan bod en in het bijbehorende boekje lezen bezoekers hoe kunst en vermaak in Jaarsveld door de eeuwen heen werd ingevuld.”

Vanaf 10.30 uur zijn belangstellenden welkom bij de informatiestand op het terrein voor de Zwarte Schuur (S.L. van Alterenlaan, hoek Lekdijk). Alle bezoekers ontvangen hier een historisch boekje over Jaarsveld en het programma. Een plattegrond wijst de weg naar de te bezoeken locaties.

Gravin
Om 11.00 uur is de officiële opening door ‘Gravin Anna van Buren’, de eerste vrouw van Willem van Oranje. Wat zij voor band met Jaarsveld had, horen bezoekers dan. Van 11.00 tot 16.00 uur zijn alle te bezoeken locaties open. Dit zijn de tuinen van het Huis te Jaarsveld, de Zwarte Schuur en het Dijkhuis, het Verenigingsgebouw en de kerk en toren.

Dieny Scheffer: “In de Zwarte Schuur is een virtueel café, waar bezoekers geholpen worden om historische informatie te vinden op het internet en dan in het bijzonder op de website http://www.lopikopdekaart.nl. Op de zolders van de Zwarte Schuur is een expositie over de historie van het Dijkbeheer en een levensgrote kijkdoos over het Dijkleger.”

Vervolgens: “Bezoekers kunnen vanuit de Zwarte Schuur ook kiezen voor een rondleiding, waarbij ze alles horen over de historie van de strijd tegen het water en het Dijkhuis bezoeken. Kinderen kunnen op ontdekking met een speurtocht. In de Zwarte Schuur is ook nog een foto-expositie met landschapsfoto’s uit de omgeving te zien.”

Tenslotte kan een ‘rondje Jaarsveld’ worden gemaakt.

 

//het Kontakt
https://www.hetkontakt.nl/regio/krimpenerwaard/208194/jaarsveld-centraal-in-lopikse-viering-open-monumentendag