JAARSVELD • Landgoed/buitenplaats Huis te Jaarsveld heeft de oude hoogstamboomgaard, de ‘Engelsche Hoek’ te Jaarsveld, aangekocht.

De koopovereenkomst werd afgelopen week bekrachtigd door de gemeente Lopik en dhr. Huijsmans, eigenaar van Huis te Jaarsveld. Met de aankoop wordt de buitenplaats uitgebreid met de oude hoogstamboomgaard met diverse oude rassen appel- en perenbomen.

Heerlijkheid

De doelstelling van Buitenplaats Huis te Jaarsveld is een duurzame instandhouding van dit bijzondere Rijks- en natuurmonument, licht rentmeester Annelies Wind toe: “Een groot deel van de boomgaard was in de 17e en 18e eeuw onderdeel van de ‘Heerlijkheid Huis te Jaarsveld’. Nu deze situatie in ere is hersteld is de authentieke hoogstamboomgaard voor de toekomst veiliggesteld en behouden voor cultuur en natuur. In de nabije toekomst zal verder worden nagedacht hoe deze boomgaard kan bijdragen aan het algemeen nut en de gemeenschap van Jaarsveld.”

De buitenplaats ‘Huis te Jaarsveld’ ligt aan de rand van Jaarsveld, tegen de Lekdijk. Mede vanwege de aan het kasteel verbonden hoge heerlijkheid was het vanaf de veertiende eeuw een prestigieus bezit. Willem van Oranje, zoon Filips Willem en de nazaten van raadpensionaris Johan de Witt konden zich ooit eigenaar noemen.

Verwoest

Het kasteel Jaarsveld werd tijdens het rampjaar 1672 verwoest door Franse troepen. Het is daarna nooit meer opgebouwd, maar de middeleeuwse terreinindeling -met een dubbel grachtenstelsel, kasteeleiland en voorburcht- is tot op heden gaaf aanwezig en maakt deel uit van de huidige aanleg van de buitenplaats. Deze is beschermd als rijksmonument, gerangschikt onder de Natuurschoonwet (NSW) en maakt onderdeel uit van het beschermde dorpsgezicht Jaarsveld.

Annelies Wind: “Het huidige buitenhuis is omstreeks 1760 gebouwd op een kavel ten noorden van het kasteeleiland. Het is in 1867 vergroot en in 1974 uitgebreid gerestaureerd. Recent tuinhistorisch onderzoek leverde veel nieuwe inzichten op over de ontwikkelingsgeschiedenis van de tuin- en parkaanleg. Deze vormen de inspiratie voor de op handen zijnde restauratie van tuin en park.”

 

//het Kontakt
https://www.hetkontakt.nl/regio/krimpenerwaard/232348/oude-boomgaard-hoort-weer-bij-huis-te-jaarsveld